Author Archives: Juha Ruokangas

30 vuotta ammatillista soitinrakennuskoulutusta Suomessa

IKATA 1984-2014Soitinrakentajien koulutus käynnistyi Ikaalisten Kotiteollisuuskoulussa syksyllä 1984. Johannes Heikkilä ja Rauno Nieminen ovat tehneet merkittävän kulttuuriteon kootessaan tämän mittavan teoksen joka kertoo valokuvien, artikkelien ja haastattelujen kautta suomalaisen soitinrakennuskoulutuksen 30-vuotisesta historiasta sekä alan kehitysvaiheista ja nykytilasta maassamme. Kirja on julkaistu yhteistyössä Suomen Soitinrakentajien Kilta ry:n kanssa. Kirjaa voi ostaa hyvinvarustetuista kirjakaupoista. Jos haluat tilata opuksen itsellesi samoin tein, se onnistuu esim. näistä kaupoista: AdLibris, CDON, Prisma, Bokus. Huomio kiltamme jäsenet – teillä on mahdollisuus ostaa kirjoja suoraan kustantajalta Rauno Niemiseltä asevelihintaan!
Rauno Nieminen 60 vuottaRauno Nieminen juhli 60-vuotissyntymäpäiviään 6.6.2015 Tampere-Talossa näyttävästi Tampere Guitar Show:n yhteydessä – jossa myöskin järjestettiin aiemmin mainitun kirjan julkistamistilaisuus. Rauno on yksioikeutetusti maamme merkittävin soitinrakennuskoulutuksen kehittäjä – valtaosa maamme tämän päivän ammattisoitinrakentajista on Ikaalisten soitinrakennuskoulun kasvatteja ja lähes kaikki kiltamme jäsenet ovat entisiä Raunon oppilaita. Meille kiltalaisille olikin suuri ilo ja kunnia kutsua perustajajäsenemme Rauno Nieminen hänen 60-vuotissyntymäpäivänään kiltamme kunniapuheenjohtajaksi. Onneksi olkoon Rauno!!!
Kuvassa vas: Rauno Nieminen, Juha Ruokangas, Anssi Nuutinen, Ari-Jukka Luomaranta

Kitaranrakennuksen pioneereista kiltamme kunniajäseniä

Suomalaisen soitinrakennuksen vuosi 2014 huipentui marras-joulukuussa useallakin rintamalla. Kuten aiemmin olemmekin uutisoineet, kotimaamme taitajat olivat näyttävästi esillä The Holy Grail Show:ssa Berliinissä, ja miltei samaan hengenvetoon “kruunattiin” kiltaamme kolme uutta kunniajäsentä!

Matti Nevis Nevalainen28.11.2014 pääsimme koko killan voimin tutustumaan Matti Nevalaisen verstaaseen Lielahdessa ja samalla kutsumaan hänet kiltamme kunniajäseneksi! Matti on todellinen suomalaisen sähkökitaravalmistuksen uranuurtaja. Matti opetti soitinrakennusta päätoimisesti Ikaalisissa 1985-2003, mutta ahkerana työmiehenä lähti opettajan pestistään huolimatta rohkeasti valloittamaan Amerikkaa 90-luvulla Flying Finn kitarallaan – josta tulikin merkittävä ladunavaaja ja suunnannäyttäjä suomalaisten rakentajien kansainväliselle menestykselle.

Legendaarinen Guitar Player -lehti kirjoitti Flying Finnistä vuonna 1994 varsin mairittelevan artikkelin, joka siivitti Matin Finnish Guitar Works -yrityksen hyvään nousukiitoon. Kuten Matti itse asiaa aikoinaan kuvaili: “Faksikone alkoi nakuttaa kuin emma pikakivääri niin että piti laakereita vaihtaa”.

Kauko ja Keijo Liikanen Kauko ja Keijo Liikanen viettivät 1986 perustetun Liikanen Guitars -yrityksensä pikkujoulujuhlia 20.12.2014, ja kiltamme pääsi yllättämään juhlan järjestäjät kunniajäsenkutsuilla! Kauko ja Keijo ovat tehneet merkittävän uran klassisen kitaran saralla. Heidän yrityksensä on tullut vuosikymmenten varrella tutuksi monille meille nuoremman polven soitinrakentajille myös haluttuna työharjoittelupaikkana.
Kuvassa vas: Keijo Liikanen, Juha Ruokangas, Emma Elftorp, Juha Lottonen, Kauko Liikanen.

The Holy Grail Guitar Show 2014

P1030450
Ylärivi vas: Ville Tyyster, Ari-Jukka Luomaranta, Ari-Pekka Paasonen, Kari Nieminen, Anders Liljeström
Alarivi vas: Tomi Korkalainen, Sampo Leppävuori, Juha Ruokangas, Juha Rinne, Juha Lottonen

Kiltamme jäsenistö oli varsin näyttävästi esillä European Guitar Builders (EGB) -yhdistyksen järjestämässä The Holy Grail Guitar Show -tapahtumassa Berliinissä 15.-16. marraskuuta 2014. Suomesta oli show:ssa esillä kahdeksan soitinrakennusyritystä, joista kuusi kiltamme jäseniä!

Tapahtuma oli monella tapaa historiallinen. Vastaavaa kansainvälistä käsintehdyille kitaroille ja kitaranrakentajille omistettua tapahtumaa ei ole koskaan aiemmin järjestetty Euroopassa. Mukana oli 115 näytteilleasettajaa yli 20 maasta – tapahtuma oli siis yksi suurimmista koskaan järjestetyistä käsintehtyjen kitaroiden messuista. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan myös sikäli, että soitinrakentajat itse (EGB) järjestivät tapahtuman, ja kaikki tuotot ohjautuvat näin takaisin Eurooppalaisen soitinrakennuksen edistämiseen. Sydämelliset onnittelut EGB:lle menestyksekkäästä pelinavauksesta!

Keula kohti Tampere Guitar Festivalia!

Mitä yhteistä on Douglas Blairilla (W.A.S.P. yhtyeen kitaristi) ja Leonardo Guitar Research projektilla? Ainakin se, että molemmat ovat esillä Tampere Guitar Festival 2014 -tapahtuman yhteydessä, tarjoten varsin ainutlaatuista sisältöä kaikille soitinrakentajille sekä soitinrakennuksesta kiinnostuneille!

LeonardoUutisoimme jo aiemmin Leonardo Guitar Research -projektista, jossa IKATA Soitinrakennuslinja sekä muutamat kiltamme jäsenyritykset ovat olleet mukana. Projekti lähestyy tänä keväänä päätöstään ja aikaansaannoksia esitellään lauantaina 7.6. Tampere Talossa. Luvassa on kaksi luentoa ja kuuntelukoetta, joissa perehdytään ei-trooppisten materiaalien vaikutukseen projektin aikana valmistettujen kitaroiden ääneen. Näytteitä esittävät Omar Kaminsky sekä Antonio Forcione. Lisätietoja täältä!

Douglas BlairSunnuntaina 8.6. puolestaan ääneen pääsee legendaarisen W.A.S.P. yhtyeen kitaristi Douglas Blair, joka on rankan kitarointinsa ohella kustomoinut ja valmistanut kielisoittimia jo kahdenkymmenen vuoden ajan omiin tarpeisiinsa. Blair luennoi kokemuksistaan ja ideoistaan, luvassa varmasti mieleenpainuvaa asiaa – tapahtumapaikkana Kulttuuriravintola Kivi. Lisätietoja täältä!

Suomen Soitinrakentajien Kilta verkostoituu

EGB press conference BerlinKiltamme oli edustettuna Berliinissä EGB:n (The European Guitar Builders) marraskuussa 2013 järjestämässä lehdistötilaisuudessa. EGB tulee lanseeraamaan uuden ainutlaatuisen käsintehtyjen kitaroiden messutapahtuman – The Holy Grail Guitar Show:n –
Berliiniin syksyllä 2014. Mukana tullaan näkemään myös suomalaisia rakentajia!

Kuva: Ari-Jukka Luomaranta ja Juha Ruokangas
Kuvan lähde: LaGuitare.com

Eurooppaan uusi soitinrakentajien yhdistys

EGB founding meeting in ViennaSaksaan on perustettu uusi soitinrakentajien yhdistys – The European Guitar Builders (EGB). Yhdistyksen tavoitteena on tukea ja edistää kitaranrakennusta osana eurooppalaista kulttuuria – tutustu EGB:n toiminta-ajatuksiin tarkemmin täällä. EGB tulee toteuttamaan kansainvälisen, korkealuokkaisen kitara-show:n Berliinissä 2014 syksyllä – asiasta lisätietoa piakkoin!

Kiltamme puheenjohtaja Juha Ruokangas on yksi EGB:n perustajajäsenistä, ja hänet on valittu yhdistyksen ensimmäiseksi varapresidentiksi. Myös kiltamme jäsen Emma Elftorp on mukana perustajajäsenistössä, ja on vastuussa EGB:n internetsivujen ylläpidosta.

Jyrki Pölkki 60 vuotta

Jyrki Keijo Eevert
“Estelle-laivan isä Jyrki Pölkki on itseoppinut laivan- ja soitinrakentaja sekä koulupudokas, joka tekee väitöskirjaa” – näin kiteytti ‘Lapsen Maailma’ -lehti hiljattain Jyrkistä julkaisemassaan artikkelissa. Jyrki on toden totta ehtinyt olla monessa mukana – hippiydestä kestävän kehityksen ja reilun kaupan sanansaattajaksi, laivanrakentajasta Suomen yhdeksi keskeisimmistä soitinrakennuksen ja akustiikan tutkimuksen uranuurtajista. Ja paljon muuta.

Jyrki PölkkiJyrki valmistaa nykyisin muun muassa luuttuja, kanteleita ja kaikenlaisia soitinmuunnoksia ja opettaa soitinrakennusta sekä musiikin ja soitinten akustiikkaa. Hän toimii myös soitintutkijana Aalto-yliopiston signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitoksen laboratoriossa. Jyrki tekee parhaillaan väitöskirjaa Sibelius-Akatemiassa kanteleen kehittämisestä.

Hankasalmella 1953 syntynyt Jyrki Pölkki juhli 60-vuotissyntymäpäiviään 25.6.2013. Keijo Korelin toimi Eevert-poikansa kanssa kiltamme sanansaattajana ja kutsui Jyrkin killan kunniajäseneksi. Sydämelliset onnittelut Jyrki kiltamme puolesta!

Lisätietoja:
www.estelle.fi
www.reilukauppa.fi
www.soitinrakentajatamf.fi

Komposiittikannen kehittämiseen apurahaa

Niko Hämäläiselle apurahaaSuomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan Rahasto on myöntänyt Kiltamme jäsenelle, soi-tinrakentaja Niko Hämäläiselle, 11 000 euron apurahan Yrjö ja Marjatta Juharin rahastosta teräskielisen akustisen kitaran komposiitti-kansirakenteen kehittämiseen ja tutkimiseen.

Hämäläisen Rosenblad -merkkisissä kitaroissa käytetään kennorakenteista tuplakantta. Rosenblad -kitarat olivat näyttävästi esillä myös Turenki Tonefest 2012 -tapahtumassa.

Lämpimät onnittelut Nikolle kiltamme puolesta!

Lisätietoja Rosenblad Guitarsin Facebook sivulta.

Jaakko Noso 1913-2013

Jaakko Noso 1913-2013Jaakko Noso
s. 26.7.1913
k. 12.4.2013

Kunniajäsenemme ja suomalaisen kitaranrakennuksen pioneeri Jaakko Noso nukkui pois 99 vuoden iässä. Syvä osanottomme perheen ja muiden läheisten suruun. Jaakko olisi täyttänyt heinäkuussa 100 vuotta.

Jaakko Nosolle suunniteltu 100-vuotisjuhlakonsertti toteutuu muistokonsertin muodossa 18.6.2013 Helsingissä ‘Sture 21’ ravintolassa. Esiintyjinä Honey B & T-bones Duo ja monia muita. Lisätietoja täältä.

Liity tästä linkistä Facebookin Jaakko Noso Appreciation Societyyn.

Jaakko Noso – kiltamme ensimmäinen kunniajäsen

Jaakko NosoJaakko Noso, 1960-luvulla Kanadaan muuttanut suomalaisen soitinrakennuksen pioneeri, täyttää tänä kesänä 100 vuotta. Suureksi iloksemme ja kunniaksemme Noso liittyi pyynnöstämme kiltamme ensimmäiseksi kunniajäseneksi!

Rauno Nieminen ja Juha RuokangasMerkkitapahtumaa juhlistetaan kesäkuussa Lauri Ankermanin kokoamin vapaaehtois-voimin järjestettävän 100-vuotisjuhlakonsertin merkeissä 18.6. Helsingissä ‘Sture 21’ -ravintolassa. Samassa yhteydessä järjestetään myös Noson soitinnäyttely. Katso tarkemmat tiedot oheisesta lehdistötiedotteesta.

Videokooste kunniakirjan luovutuksesta.
Lehdistötiedote vapaaseen jakoon.